Home

1935. год. француски модернистички архитекта Ле Курбизје је у посети Њујорку изјавио да је тај град урбано средиште у којем влада терор индивидуалних слобода, над колективним слободама (слободан превод). Како смо савременици доба деконструкције идентитета и глобализације, проблем парцијалних, локалних идентитета појединачних средина је у процесу трансформације, од појединачног ка општем, са видљивим назнакама брисања локалног културног наслеђа и идентитета.

Оваква врста деконструисаних идентитета није само предмет урбаних целина, већ читавих људских заједница којима се намећу  глобализовано тј. контролисано окружење  које се огледа у контроли гео и био политике, дигиталном окружењу, тржишту, агрополитици, култури ….

Путем образовања и медија масовних комуникација потстиче се контролисано некритичко мишљење код најширих слојева грађана – потрошача.

Неолиберални корпоративни магнати, вођени логиком профита, пресељавају своје индустрије у најсиромашније крајеве света, контролишући тако и људска права локалног становништва, који раде и живе у нехуманим амбијентима, без слободног времена, са ограниченим радијусом кретања, редукованим потребама и људским слободама.

Једно од основних људских права је право да свако за себе бира врсту хране, начин обраде и коришћења свог земљишта, право на расемењавање и размножавање својих биљних и животињских врста, и та чињеница је од виталног, цивилизацијског значаја за развој људске заједнице и одрживост човечанства.

Ако се вратимо на почетак приче о личним слободама и тиранији над индивидуалним, схватићемо лако да корпоративни интерес чији представници чине од 1 до 3% људске популације су заправо они који мандатирају људске слободе и чији финансијски интереси стоје иза идеје о ГМО пропаганди, којом желе да уђу на многа светска тржишта и учине незавине произвођаче зависним и неслободним. ГМО пропаганда осим што користи и медије, користи и корумпиране политичаре, а Србија у којој је још увек на снази закон којим је забрањена употреба ГМО у дистрибуцији, продукцији и експлоатацији семена, има шансу да се уз колективне напоре грађански организованих освешћених људи, одупре геноцидној корпоративној политици.

Зато апелујемо на свест  грађана Републике Србије да се поштује постојећи Устав РС, и да се уведе трајни мораторијум на увоз, производњу и промет ГМО на територији Србије.

Текст сличне иницијативе видите овде!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s